Per avvicinarci sempre di più al mondo del vino proiettandoci su un palcoscenico a livello internazionale abbiamo accettato l’invito a partecipare ad una degustazione alla cieca da parte del miglior sommelier del mondo (anno 2007) Andreas Larsson, il quale ha scelto tre vini dell’Azienda Gambino – feud’o bianco, tifeo rosso e tifeo bianco – interprete da anni del carattere deciso del territorio siciliano e dell’Etna, ed ha espresso così il suo parere.
- Feu d’O 2017 : Bright light golden colour. Pure and exotic nose offering ripe yellow fruit, pineapple, apricot and floral hints without any oak influence. Nice palate with a juicy freshness, layers of ripe stone fruit, with confit du citron and fresh almond notes. Long and vigorous finish, nice purity and freshness. 90/100
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- Tifeo 2017 White: Bright light golden colour. Pure nose, rather discreet fruit but layered with stony notes, fresh citrus, lemongrass and nutty notes. The palate is pure, fresh and bright with a good dose of freshness, almost slightly salty with a clear stoniness, pale stone fruit, citrus and a long lingering finish, very digest chablis-like style. 90/100
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- Tifeo 2016 Red: medium deep ruby red with an orange rim. Youthful primary fruit aromas, crushed berries with a mild spiciness. A rounded yet fresh palate with succulent red fruit, pepper and clove notes, ligth to medium weight with a juicy lingering finish. 88/100